Хто очолив київську міліцію, або Повернення Терещука

Хто очолив київську міліцію, або Повернення Терещука

Хто очолив київську міліцію, або Повернення Терещука

25 июля 2014 г.

Ксения Жукова

Заступник Міністра внутрішніх справ України Чеботар Сергій Іванович представив особовому складу київської міліції нового очільника. Цю посаду обійняв генерал-майор міліції Терещук Олександр Дмитрович, який нещодавно очолював УМВС Волині.

Сергій Чеботар наголосив, що новопризначений начальник – це досвідчений керівник, який пройшов усі щаблі міліцейської структури.

На представленні були також присутні заступники Київської міської держадміністрації, котрі висловили сподівання, що з новим очільником міліція столиці зміниться в цілому.

Волинська газета Аверс вирішила нагадати киянам деякі особливості біографії нового міліцейського начальника.

24 лютого головний міліціянт Волинської області Олександр Терещук написав рапорт про звільнення. За два роки на посту начальника УМВС Волинської області він дослужився до звання генерала і пішов красиво, «накатавши» зворушливу заяву про події в Україні.

«Весь особовий склад органів внутрішніх справ Волині схиляє голову перед світлою пам’яттю тих, хто віддав життя за краще майбутнє нашої держави…» – саме такими словами він розпочав свій лист, у якому забув згадати, що волинський спецпідрозділ «Беркут» був кинутий на передову до Києва і те, як ще місяць тому він переконував громадськість, що наших бійців воювати проти народу не відправляли. Ким був насправді Терещук і за які заслуги став генералом?

 Нагадаємо, у листопаді 2012 року на Волині представили нового начальника УМВС Олександра Терещука.

Раніше, до липня 2012 року, він займав посаду начальника Голосіївського райуправління міліції у Києві.

А до Голосіївського – працював в Печерському РУ МВС.

Мало хто знає, що із Печерського РУ МВС у Голосіївське Терещук був у терміновому порядку переведений після дивного самогубства слідчого М. Бабича.

Мова йде про резонансне вбивство київського міліціонера лейтенанта Михайла Бабича, яке загриміло на всю Україну.

УБИВСТВО В ЛІФТІ. СПРАВА БАБИЧА

Опівночі 16 січня 2008 року Михайла Бабича, слідчого карного розшуку Печерського РУ МВС, знайшли в ліфті напівпритомного – він стікав кров’ю від кульового поранення в голову. Через 10 днів, не приходячи до тями, хлопець помер. До слова, Печерським райуправлінням на той час керував Олександр Терещук.

Слідство відрапортувало: Бабич наклав на себе руки під впливом алкоголю і ревнощів. Однак факти свідчать про інше: лейтенанта по-звірячому вбили. Бо ж чи міг хлопець двічі вистрілити собі в потилицю з відстані близько метра, потім своєю ж рукавичкою витерти відбитки пальців з пістолета та викинути гільзу аж на дах ліфта – питання риторичне.

Мати хлопця здогадується, що вбивцями могли бути або колеги, працівники Печерського райвідділу, або їх подільники-бандити, оскільки Михайло саме розслідував схеми наркотичних трафіків Печерського району. Швидше за все, Бабич перейшов дорогу впливовим структурам, що контролюють цей процес. Про те, що в смерті Бабича замішані органи МВС та його начальство, свідчать і дивні переміщення цієї справи з одного РВВС в інше, і відповідні перестановки в керівництві міської міліції, і ігнорування слідством фактів та свідчень.

Все почалося з того, що на місце так званого самогубства міліція приїхала чомусь з Голосіївського району, хоча випадок трапився в рідному Печерському. Потому, не зрозуміло чому, Печерська прокуратура відмовлялася провести перевірку квартири та порушити кримінальну справу. Далі – справа потрапила в прокуратуру Голосіївського району. І не дивно, адже вже  тоді Голосіївське РВВС очолював Олександр Терещук (колишній начальник Михайла Бабича).

Незважаючи на кричущі факти службових підтасувань та приховування реальних винуватців злочину, справу було закрито.

НАПИВСЯ ОТРУТИ В КЛУБІ. СПРАВА ПЕРЕСУНЬКО

Як виявляється, претензії до Голосіївського РВ та його керівника Олександра Терещука не лише в родини Бабича. 17 березня 2011 року в столичній лікарні швидкої допомоги помер старший лейтенант відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків (ВБНОН) Голосіївського райвідділу в Києві 28-річний міліціонер Сергій Пересунько. Абсолютно здоровий, кандидат у майстри спорту з легкої атлетики.

6 березня Сергій Пересунько відпочивав разом із друзями та колегами в боулінг-клубі, вночі йому стало зле, а вже вранці Пересунько опинився в лікарні. Згідно з токсикологічним дослідженням, алкоголю в крові хлопця не виявилося, зате лікарі виявили етиленгліколь (токсичний спирт без кольору і запаху. Спричиняє загибель людини. Його використовують як антифриз для автомобілів, у виробництві синтетичних смол і штучного волокна, – ред.). Всі органи і системи Сергія були вражені цією отрутою.

За день до смерті Сергія Пересунька загинув його колега з того ж Голосіївського ВБНОНу Михайло Андрела. Він їхав вночі на власному БМВ» Автомобіль з’їхав з траси в зелену зону, проїхав 50 метрів і на повному ходу влетів у залізобетонну стіну. Водій загинув на місці. І знову ніхто не поцікавився, чому загинув співробітник Голосіївського ВБНОНу. Справу кваліфікували як автокатастрофу і благополучно здали в архів.

НАРКОБІЗНЕС ПІД ПРИКРИТТЯМ

З Олександром Терещуком пов’язують ще одну цікаву справу. Так, у 2011 році в 24-му випуску програми «Гроші» журналісти висвітлили  доволі цікаві моменти «правової» діяльності Олександра Терещука. У програмі розповідається  про те, що у Голосіївському районі Києва діяла мережа аптек, які спеціалізувалися на продажі наркотичних речовин, а також на викраденні та трудовій експлуатації працівників.

Випадкових заробітчан, які мали необережність працевлаштуватися в одну з аптек, змушували торгувати наркотиками місяцями. Люди були закриті у приміщенні, нашпигованому камерами спостереження та мікрофонами. Врешті у злочинний бізнес втрутилися співробітники УБОЗу, і мережу закрили, за що, власне, й поплатилися. Генпрокуратура нагородила їх кримінальним переслідуванням. Саме вони постали перед судом. Натомість Олександр Терещук, якого у кришуванні наркобізнесу звинуватили його ж підлеглі, вийшов сухим із води. Мало того, за «особливі заслуги» він став начальником Управління боротьби з незаконним обігом наркотиків МВС України.

Про те, що Терещуку відомо про торгівлю психотропними речовинами в аптеках, журналісту «Грошей» розповів дільничний району, прапорщик Голосіївського РУ МВС України Володимир Кучеренко. Начальник УБОЗ Київської області Іван Бойченко з цього приводу зазначив, що на нього та його підлеглих чинять тиск: «Це тиск на мене і на моїх працівників». Правоохоронець переконаний: у справі задіяна серйозна корупційна схема.

«Жоден із працівників генеральної прокуратури так і не пояснив, чому державний орган став на бік наркоторговки і вирішив карати співробітників міліції», – констатує журналіст «Грошей».

ІНТЕРНАЦІОНАЛЬНИЙ СКАНДАЛ У ЛУЦЬКУ

У листопаді 2012-го року Олександр Терещук очолив Волинську міліцію. Його прихід до нашого краю відзначився гучною справою. У номері готелю «Світязь» міста Луцька знайшли мертвими 77-річного серба та 16-річну полячку. Пара була роздягнута, все виглядало як самогубство, тож і  офіційна версія від правоохоронців не забарилася. У міліції, вже за класикою жанру, заявили, що вбивство – не що інше, як  самогубство з романтичних мотивів. Мовляв, серб убив юну польку через ревнощі, а тоді наклав на себе руки.

Тоді ніхто не спробував пов’язати цю справу з новим начальником міліції. Лише одна з місцевих газет написала про те, що серб та неповнолітня дівчина з Польщі були наркокур’єрами. Хоча спочатку і розглядалася можливість добре продуманого вбивства, правоохоронці над нею довго не міркували.

Наразі кар’єра Олександра Терещука на Волині дійшла завершення. Генерал накивав п’ятами, як тільки стало гаряче, а саме після того, коли волинський “Беркут”, засланий ним до Києва на передову, повернувся додому. Речник УМВС Волині Оксана Блищик не знає, де її екс-начальник. Хоча, зважаючи на його попередні заслуги та зв’язки, не виникає сумнівів: таку людину чекають «великі діла» і не менші нагороди.

Газета  «Аверс-прес»

Оксана Должко

Наталка Поліщук


Теги статьи:
Распечатать Послать другу
comments powered by Disqus
Журналисты разбирались, что происходит с резервацией бывших и нынешних охранников Путина рядом с его резиденцией в Новгородской области.…
Под руководством Андрея Белоусова аппаратом Минобороны стал управлять Олег Савельев. Военного опыта он не имеет, но в последние пять лет отв…
Должнику по налогам передан контракт почти на 58 млрд рублей. В сделке зашиты интересы госкорпорации Ростех и главы КАМАЗа Сергея Когогина.…
Уголовное дело Андрея Воронова может привести силовиков прямиком в кабинет главы ЯНАО Дмитрия Артюхова.…
На протяжении всего времени существования МФЦ г. Москвы было закрыто от ненужного внимания журналистов, контрольных служб и ведомств.…
Структуры Минэкономики Азербайджана объявили результаты тендера на получение консалтинговых услуг почти на 1,6 миллиона манатов (примерно 87…
loading...
Загрузка...
loading...
Загрузка...
Все статьи
Последние комментарии
Наши опросы
Как вы считаете, санкции влияют на обычных граждан России больше, чем на политическую элиту?






Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте