Кому належить Межигір’я

Кому належить Межигір’я

Кому належить Межигір’я

17 октября 2014 г.

Петр Погибин

Попри значну увагу громадськості і те, скільки часу минуло з втечі пана Януковича, досі заплутаними і незрозумілими залишаються питання щодо статусу резиденції - хто нею управляє нею зараз, що буде з всім майном "Межигір’я" в майбутньому.

Навіть через вісім місяців після втечі Віктора Януковича залишена ним резиденція "Межигір’я" продовжує привертати увагу.

Кожні вихідні тисячі людей приїздять сюди, щоб прогулятися осіннім парком і побачити, як тут жив і що залишив по собі екс-президент. Тут важко знайти місце для парковки, а перед входом майже завжди черги.

Попри значну увагу громадськості і те, скільки часу минуло з втечі пана Януковича, досі заплутаними і незрозумілими залишаються питання щодо статусу резиденції - хто нею управляє нею зараз, що буде з всім майном "Межигір’я" в майбутньому.

Хто приймає рішення?

Перед входом у "Межигір’я" жваво йде торгівля – тут можна купити чай, каву, тістечка, взяти напрокат велосипеди за 50 грн. за годину. В самому парку теж продають напої і морозиво.

На території триває будівництво каплички, також звели дитячий майданчик і дитсадок. А ще до колись закритої території тепер можна потрапити на катері, який йде з Київського річкового вокзалу.

В резиденції проживає більше 100 переселенців з зони АТО. А за всім господарством доглядає більше 100 чоловік.

Як розповів в коментарі ВВС Україна комендант Межигір’я Денис Тарахкотелика, всі рішення щодо діяльності резиденції зараз приймає так звана Громадська рада. Вона ж видає дозволи на торгівлю поблизу резиденції і на її території.

За його словами, рада зібралась через два тижні після того, як втік Янукович, до неї входять "активісти, представники самооборони і Автомайдану".

При цьому він відмовився розповісти детально, хто входить до неї громадської ради, і де можна побачити її список.

Водночас комендант розповів, що більше торгових точок у Межигір’ї відкривати не будуть, "щоб не перетворити його на Гідропарк".

Межигір’я як доказ

У органів влади єдиної позиції щодо того, хто зараз управляє "Межигір’ям" і його майном немає.

В Генпрокуратурі ВВС Україна розповіли, що майно резиденції є речовим доказом у кримінальному провадженні, відкритому проти Віктора Януковича.

Зберігати докази доручили агрокомбінату "Пуща-Водиця", дочірньому підприємству Мінагрополітики. Водночас, у цьому відомстві ВВС Україна повідомили, що майно агрокомбінату ніхто не передав.

Оздоблення будинків Януковича є речовим доказом

На запитання, хто управляє резиденцією зараз і в чиєму підпорядкуванні вона перебуває, ні в Кабміні, ні в Міністерстві юстиції ВВС Україна не відповіли.

Серед майна, визнаного речовими доказами у кримінальній справі проти Віктора Януковича, Генпрокуратура перераховує - "земельні ділянки, розташовані на них нерухомість, обладнання, меблі, оздоблення, інвентар, господарську споруди".

За словами адвоката юридичної фірми "єПраво" Владислава Власюка, відповідно до законодавства, речові докази зберігаються у сторони кримінального провадження, якій вони надані – у цьому випадку у прокуратури. Їх мають сфотографувати, докладно описати в протоколі огляду і зберегти в придатному стані до прийняття рішення судом, каже експерт.

Поки ж "Межигір’я" охороняють представники Нацгвардії та Самооборони.

Борги за газ і світло

В Міністерстві юстиції 127 га земель "Межигір’я", переданих у державну власність, оцінили у більш ніж 105 млн. гривень.

В уряді запевняють, що всі дії щодо визначення подальшої долі "Межигір’я" будуть здійснюватися під контролем громадськості.

Міністр Кабінету міністрів Остап Семерак нещодавно заявив, що представники громадськості зможуть увійти до наглядової ради держпідприємства, на чий баланс буде передано резиденцію, щоб "контролювати весь процес".

На думку Дениса Тарахкотелика, в майбутньому "Межигір’я" мають перетворити на національний парк.

За словами коменданта, на харчування для тварин в "Межигір’ї" закупили корм на 180 тис грн.

"Це мало б бути держпідприємство, яке б підпорядковувалось напряму Кабміну, і яким має управляти громадськість. А від Кабміну була б контролююча рада. Про це ще буде йти мова під час круглих столів, присвячених Межигір’ю", - зазначив комендант.

Поки статус "Межигір’я" залишається невизначеним, тут готуються до зими. Комендант резиденції розповідає про відключення газу в резиденції за борги і про несплачені рахунки за електроенергію.

Оплачувати рахунки за його словами буде громада за гроші, отримані за вхідні квитки. За півроку, як кажуть представники резиденції, вдалося зібрати близько 5,6 млн. гривень.

"Державним органам байдуже до цих боргів. Будемо платити самі", - каже комендант.

У громадських активістів є багато планів щодо зимового відпочинку в "Межигір’ї".

"Це місце має приносити людям позитивну енергію і позитивні думки. Скоро ви дізнаєтесь, де живе Дід Мороз і Українська казка", - каже Тарахкотелик.

Джерело: ВВС Україна


Теги статьи:
Распечатать Послать другу
comments powered by Disqus
Азербайджанский магнат Анар Мамедов вложил миллионы долларов во франшизу сети ресторанов быстрого питания KFC в Великобритании, выяснило «Ра…
При вящем попустительстве губернатора Шумкова "Курганстальмост" продолжает плодить долгострои за миллиарды рублей.…
Под губернатором Ростовской области Василием Голубевым зашаталось тёплое насиженное кресло. Жители устали от бардака в регионе.…
ФНС засекретила бизнес племянницы Алишера Усманова: он может быть связан с оборонкой.…
На фоне колоссальных убытков стоимость акций АО «ЮГК» падает, а инвесторы, пришедшие на недавнем IPO, серьезно озадачены кризисом в компания…
Компания «Лукойл» в обмен на налоговые льготы пообещала решить проблему с зимней соляркой, однако в реальности ее нет. …
loading...
Загрузка...
loading...
Загрузка...
Все статьи
Последние комментарии
Наши опросы
Как вы считаете, санкции влияют на обычных граждан России больше, чем на политическую элиту?






Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте